Bebek İçin Hazırlık Listesi - Doğum Çantası Hazırlama Önerileri

Bebek İçin Hazırlık Listesi - Doğum Çantası Hazırlama Önerileri

Bebeğinizi kucağınıza alacağınız o gün adım adım yaklaşırken tatlı bir telaş içinde olmanız gayet normal. Çekirdek aileye bir kişinin daha eklenmesi demek; evde ve anne – babanın hayatında bir takım köklü değişiklikler anlamına gelir. Uykusuz geçen geceler, yorgun günler kaçınılmaz durumlardan yalnızca birkaçı. Ancak size ve ailenize getireceği güzellikler, şüphesiz bütün bu zor anlardan daha kıymetli olacak.

Yeni doğacak bebeğiniz için özel bir oda ya da alan tahsis etmek, ihtiyaçlarını almak ve annenin doğuma hazırlanması gibi aşamaları bulunan hamilelik dönemi zor gibi gözükse de, sizin için hazırladığımız bu yazı işinizi bir hayli kolaylaştıracak. Peki, doğum öncesi hazırlıkları için nelere dikkat etmelisiniz?

Doğum öncesi ev hazırlıkları

Bebeğiniz henüz dünyaya gelmedi ancak her şeyi ona göre ayarlamaya başladınız bile. Bebek eşyaları, giysileri, oyuncakları, temizlik ürünleri gibi daha birçok alışveriş kapıda… Tüm bu eşyalar için bebeğe uygun bir oda veya alan ayırmaya özen gösterin.

Bebeğin rahat uyuyabileceği bir beşik ve eğer yeriniz varsa eşyalarını yerleştirmeniz adına küçük bir dolap da alınabilir. Sayısız çeşitte beşik ve dolap ile karşılaşacağınız kesin. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bebeğiniz için en konforlu ürünleri seçmek oluyor. Yenidoğan bebek için evde yapılacak bu değişiklikler şimdilik yeterli olacaktır.

Yeni doğacak bebek için hazırlıklar

Yeni doğacak bebeğin de her insan gibi bir takım ihtiyaçları olacak. Ancak henüz bebek olmasından dolayı seçeceğiniz ürünlerin doğal, kullanışlı ve bebeğe zarar vermeyecek ürünler olmasına özen göstermelisiniz. Bebeklerin bölgesel keratin tabakası çok gelişmemiş olduğu için cildi sizin cildinize göre çok hassastır. Bu yüzden bebeğinize giysi seçerken ve kullanırken dikkatli olmak gerekir.

  • Ona kıyafet seçerken kumaşın sert ve kaba bir dokumadan yapılmamış olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Bebeğinize giydireceğiniz yünlü kıyafetlerin kaşındırıp kaşındırmadığını yüzünüzde test edebilirsiniz. Yine de önlem almak için kazak veya yün tulumların altına bir kat ince pamuklu tulum veya atlet giydirin.
  • Dışarıdan aldığınız hiçbir kıyafeti yıkamadan bebeğinize giydirmeyin. Tekstil ürünleri fabrika çıkışlarında üzerlerinde sentetik atıklar barındırabilirler. Bunlar bebeğinizin cildine olumsuz etki edebilir.
  • Bebeğinizin kıyafetlerini ve kullandığı beslenme önlüğü, havlu vs. gibi kumaşları, ona uygun, bileşiminde olumsuz kimyasallar olmayan deterjanlarla yıkamalı, kıyafetlerde deterjan kalıntısı kalmadığından, iyice durulandıklarından emin olmalısınız.
  • Yanlış kıyafet veya deterjan kullanımının bebeğinizin cildinde pişik, egzama, parazit, alerji gibi sorunlar yaratabileceğini unutmayın.
  • Bebeğinize kıyafet alırken, ilk birkaç ay çok hızlı büyüyeceğini ve aldığınız tulumların kısa sürede küçük geleceğini hesaba katmalısınız. Yeni doğanlar için 0 - 6 ay ürünlerinden alabilirsiniz.
  • Bebeğinizin günde birkaç kez kıyafet değiştirebileceğini unutmayın ve yanınızda her parça kıyafetinden birer yedek bulundurun.
  • Değiştirilen kıyafetleri temizlemek için özel bebek deterjanlarını kullanın. Bebeklerin çamaşırlarını makinede diğer çamaşırlarla karıştırmadan yıkayın. Yıkama için dermatolojik testlerden geçen ve hipoalerjenik olan sıvı deterjanları tercih edebilirsiniz. Parfüm, paraben, fosfat ve klor gibi maddeler içermeyen deterjanları,  yenidoğan sürecinden itibaren güvenle kullanabilirsiniz. 
  • Kıyafetlerin bez değişiminde kolaylık sağlaması açısından alttan çıtçıtlı olmasına da dikkat edin.

Doğum hazırlık listesi

Doğum öncesi en önemli konulardan biri de annenin doğuma hazır olmasıdır. Öncelikle doğum yapacağınız hastaneyi daha önceden görmeniz ve doktorunuza güvenmeniz oldukça önemli. Bunun için doktorunuzu ve hastaneyi iyice araştırmanızda fayda var.

Hastaneye giderken yanına almanız gerekenler şöyle:

Annenin hastanede kullanacağı bu eşyalar için hazırlıklı olmak iyi olacaktır.

Annenin olduğu gibi bebeğin de hastanede olduğu sürede bir takım ihtiyaçları olacak.

Doğum Öncesi Evde Bebekli Hayata Hazırlık

 

Anne-baba adayları gebeliğin son aylarına doğru, doğum öncesi ve sonrasında yaşayabilecekleri belirsizlik nedeniyle mutluluğu, heyecanı, kaygıyı ve daha birçok yoğun duyguyu bir arada yaşar. Doğumu beklerken eve gelecek prens veya prenseslerinin ihtiyaçlarını belirlemeye konsantre olmak hem keyifli bir uğraş haline gelecek hem de biraz olsun kafaları kurcalayan düşüncelerden uzaklaşmalarına yardımcı olacaktır.

40 haftalık gebelik süresince bebekler anne ve babalarıyla güçlü bir bağ kurarlar. Anne ve babasının sesi bebeğe en yakın gelen ve güvende hissettiren sestir. Bebekler haftalarını tamamlayıp doğduklarında ise küçük bir alandan kendilerince güvensiz, sonsuz ve bilinmez bir dünyaya gelirler. Doğduktan sonra anne-babasıyla yakın bir bağ kurabilen, emzirmeyi öğrenen ve ev düzeninde huzurlu olan bebek, yeni hayatına daha kolay adapte olacak ve aile düzeni içerisinde ki yerini alacaktır. 

Cinsiyetin öğrenilmesi ve gebeliğin ilerlemesiyle birlikte aileler, hayatlarına dahil olacak küçük mucizeleri olan bebekleri için ev içerisinde yeni bir düzen hazırlamaya başlarlar. Doğum öncesi yapılacak hazırlıklar.

 

Bebek Odası

 

Bebekler genellikle ek gıdaya geçene kadar annelerinin odasında farklı bir beşikte yatarlar. O nedenle ilk hazırlıkların başında, yatak odasına bebeğin beşiğinin hazırlanması ve gerekiyorsa oda düzeni değişikliği gelir. Bu hazırlıklarla birlikte aynı zamanlarda bebeğin kendi odasının da hazırlanması uygun olacaktır. Çünkü bebek her ne kadar geceleri emzirme nedeniyle annesi ile birlikte aynı odada kalıyor olsa da gündüz uykuları ve bakım ihtiyaçları kendi odasında görülebilir. Böylelikle bebek kendi odasının farkına varacak ve sahiplenecektir.

  • Bebek odasının ışık gören, havadar ve nem almayan bir oda seçilmesi uygun olacaktır.
  • Duvar kağıtları, boyalar, yer kaplamaları (pvc,parke) ve mobilyalarının seçiminde özenli davranılmalıdır. Çünkü bebekler doğduklarında bağışıklık sistemleri ve ciğerleri henüz gelişmemiştir. O nedenle seçilecek malzemeler bebeğe zarar vermeyecek anti-bakteriyel materyallerden ve iyi kalite mobilyalardan olmalıdır.
  • Oda içerisinde halıdan kaçınılmalıdır. Çünkü halı, üzerinde toz ve mikroorganizma barındırdığından ayrıca havadaki nemi emdiğinden alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Mobilyalar ağaçtan tercih edilmeli, fonksiyonel olmalı, güvenli, yüksek ve köşeleri yuvarlak olacak şekilde seçilmelidir.
  • Yenidoğanın yatak içerisinde kullanacağı çarşaf, yorgan, yatak koruyucuların bebeğe uygun kumaştan alımı sağlanmalıdır.
  • Duvar renkleri bebeğe huzur veren açık yeşil veya mavi tonlarında tercih edilebilir.
  • Aydınlatma için küçük sarı ışık veren lambalar tercih edilmelidir. Böylelikle bebek gece uykusuna geçişi daha kolay sağlayacaktır.
  • Bebeğin yatağının üzerine konulacak dönence, bebeğin zihin gelişimi için fayda sağlayacaktır.
  • Doğum öncesi alınacak ev tipi ana kucağı bebeğinizi ev içerisinde rahat taşımanızı sağlar, yine aynı şekilde sling denen taşıma şalları ile bebek kendini daha güvende hisseder.

 

Ev İçi Güvenlik

 

Lohusa Koçu ve Yenidoğan Uzmanı Sahure Yalçın bebeğin büyümesi ve hareketlenmesiyle birlikte ev içi kaza olasılıklarının da artacağını hatırlatıyor. O nedenle ev içerisinde bebek doğmadan önce alınabilecek önlemlerle kaza olasılıklarının azaltılabileceğinin altını çiziyor. Bebek ve çocuklarda en sık görülen ev kazaları düşme, boğulma, tıkanma, yabancı cisim yutma, sudan haşlanma, ateşten yanma, temizlik malzemelerini içme, ilaç yutma, zehirlenme ve elektrik çarpmalarıdır. Hepimizin bildiği üzere bebekler parmaklarını deliklere sokmaya bayılır. Özellikle elektrik prizlerine boyları da yettiği için daha çok ilgilenirler. Hamilelikte prizlerin üzerine güvenliği sağlayacak kapaklar alınmalı veya prizler değiştirilmelidir. Bebeğin eliyle çekip itebileceği cam sehpalar veya düşebilecek TV gibi eşyalar sabitlenmeli, ucu sivri eşyalar ya değiştirilmeli veya revizyon edilmelidir. İlaçların ve temizlik malzemelerinin bulunduğu dolapların yerleri değiştirilmeli, mutfakta bebeğe zarar verebilecek ocak düzeni veya keskin materyallerin bulunduğu bölümleri kaldırılmalıdır. Sonraki dönemde karşılaşılabilecek çarpma ve düşmelere karşı dolap ve cam tutucu aparatlar temin edilmelidir.

 

Temizlik ve Sterizasyonun Önemi

 

Bebek eve gelmeden önce ince bir temizlik ile hijyenin sağlanmasına özen gösterilmelidir. Temizlik malzemeleri, içerisinde kimyasal maddeler barındırmayan ürünlerden seçilerek kullanılmalıdır.  Bebeğin, biberon, göğüs pompası, emzik gibi kullanacağı materyallerin steril edilmesi için de steril makinesi temin edilmelidir. Böylelikle hastalıklara karşı henüz savunmasız olan yenidoğan bebeğinizi de korumuş olursunuz.

 

Yatılı Misafirleri De Unutmayın!

 

Yenidoğan bebek eve geldiğinde bir süre bakımına yardımcı olacak anneanne veya babaanne için ev içi organizasyon önceden sağlanmalıdır. Yatacağı bir ortam hazırlanmalı gerekirse mobilya alımları yapılarak sabit bir düzen oturtulmalıdır.

 

Eve Uygun Kıyafet Seçimleri

 

Anne adayı gebeliği süresince bebeği için minnak ve birbirinden sevimli kıyafetlerden fazlasıyla alır. Öyle ki bebekler daha doğmadan onlarca tulum seti, ayakkabı, çorap, elbise ve hatta battaniyeye sahip olurlar. Bebeğin bazı kıyafetlerini giyemeden çok çabuk büyüyeceği düşünüldüğünde bir ihtiyaç listesinin hazırlanarak hareket edilmesi uygun olacaktır. Bebekler için yapılan alışverişlerde dikkat edilmesi gereken şey, kumaşların bebeğin cildine zarar vermeyen ve bir alerjik reaksiyona sebep olmayacak pamuklu veya organik kumaşlardan tercih edilmesidir. Bebeği rahatsız edebilecek çıtçıt ve fermuar detaylarından da kaçınılmalıdır. Alınan tüm kıyafetler bebek doğmadan yıkanmalı ve ütülenmelidir. Bebeklerin doğumdan sonraki yenidoğan sürecinde çoğunlukla evde olacakları düşünülerek, ev ısısının 21 dereceye sabitlenmesi ve ortam sıcaklığına göre bebeğin giydirilmesi uygun olacaktır.

 
Etiketler: bebek hazırlık listesi, doğum çantası hazırlama
Mayıs 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR