Bebeğinizin, karşılamanız gereken bir ihtiyacı olduğunu anlamak bazen zor olabilir. Ancak bebeğiniz büyüdükçe sizinle iletişim kurmanın başka yollarını da öğrenecektir. Göz teması kurarak, ses çıkararak ve gülümseyerek sizinle iletişim kurma yollarını geliştirecektir. Bu geçiş dönemi içerisinde bebeğinizin ağlama nedenlerini ve onu rahatlatabileceğiniz yöntemleri bilmek hem siz ebeveynleri için rahatlatıcı olabilir hem de bebeğiniz sağlıkla ilgili bir problem yaşadığında bunu daha kolay anlamanıza yarayabilir. Bu dönemde bebeklerde huzursuzluk ortaya çıkabilir ya da huzursuz bebek sendromu görülebilir. Bebeğin uzun süreler ve aşırı sesli ağlaması huzursuzluk olarak tanımlanabilir. Peki neden?
0-3 yaş arasındaki bebek ve çocukların huzursuz olmasına sebep olan birçok neden bulunur. Bu nedenler hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmak ise bebeği sakinleştirmek için oldukça önemlidir. Bebeğin günlük tüm alışkanlıklarını iyi bilmek ve huzursuz olduğu zaman ve durumları incelemek gereklidir. Peki, bir bebek neden huzursuz olur?
Bebeğin bu durumların birini ya da birkaçını yaşaması huzursuz bebek sendromuna yol açabilir Bebeğiniz huzursuz olduğunda ve bu durum uzun sürmeye başladığında doktorun değerlendirmesi, sürecin hemen atlatılması için önemlidir.
Huzursuz bebek nasıl sakinleştirilir?
“Bebek neden huzursuz olur?” sorusunun cevabı kadar “Huzursuz bebek nasıl sakinleştirilir?” sorusuna cevap bulmak da o kadar önemlidir. Bir bebek ağlıyorsa, beslenmekten kaçınıyorsa ya da ebeveyn olarak bu huzursuzluğun kaynağını belirleyerek en uygun çözüm seçeneklerini deneyebilirsiniz.
Emzirmek,
Aspiratör, saç kurutma makinesi ya da elektrikli süpürge gibi seslerden oluşan beyaz gürültü oluşturmak,
Bebeği kucağa alıp ritmik hareketlerle dolaştırmak,
Banyo yaptırmak,
Özellikle karın bölgesine masaj yapmak,
Dışarıya çıkarıp araba ya da bebek arabasıyla gezdirmek,
Diş çıkarma döneminde diş kaşıyıcısı vermek bebeğinizin huzursuzluğunu azaltabilir.
Bebeğinizin neden ağladığını anlamak ve sakinleşmesini sağlamak için ‘Ağlayan Bebeğinizi Sakinleştirmenin Yolları’ yazımızı da okuyabilirsiniz. Eğer bu yöntemler bebeğin huzur içinde uyumasını sağlamıyorsa doktorunuza başvurabilirsiniz.
Huzursuz Bebekler İçin Yapılması Gerekenler
‘3 aylık bebek neden huzursuz olur?” diye soruyorsanız, reflü bunun cevaplarından biri olabilir. Gebelik takviminin 2. ve 3. aylarında gelişmeye başlayan mide, bebek dünyaya geldikten sonra da bu gelişimini sürdürür. Özellikle mide kapakçığının oluşumunu tamamlaması, bebek dünyaya geldikten 12-18 ay sonrasını bulabilir. Bu döneme kadar bebeğin mide kapakçığı besinleri tamamen içeri hapsedemediği için bebekte reflü belirtileri görmek ve bu nedenle huzursuzluk yaşanması normal kabul edilir.
Özellikle 6 aylık bebekler, kendilerini anneleri ile bir bütün olarak görür. Ondan uzun süre ayrı kalmak da yeterince tanımlayamasa da kendini yalnız hissetmesine ve huzursuzlanmasına neden olabilir. Bu durum “6 aylık bebek neden huzursuz olur?” sorusunun cevapları arasında yer alır. Bunun önüne geçmek için yenidoğan bebekler ile anne arasında daha sıkı iletişim kurulması gerekir.
Bebeklerde görülen huzursuzlukların nedenleri aydan aya hatta haftadan haftaya değişebilir. “4 aylık bebek neden huzursuz olur?” sorusunun cevabı ile “9 aylık bebek neden huzursuz olur?” sorusunun cevabı birbirinden farklı olabilir. Ancak hangi ay ya da haftada olursa olsun bebeklerin ağlama sebeplerinde başı çeken durum açlık olabiliyor. Bir bebek acıktığında ağlamasını sonlandırmanın ve huzursuzluğunu gidermenin yolu ise ilk altı ayda sadece anne sütü, 6 ay ile 2 yaş arasında ise temel besin anne sütü ve ek gıdalar eşliğinde bebeğin karnını doyurmaktır. Bebek düzenli besleniyor ve bezini dolduruyorsa huzursuzluk sebebi açlık değildir, ancak çişini az ve koyu renkte yapıyorsa bu, yetersiz beslendiği anlamına gelebilir.
Her bebek için farklı olsa da genelde bebeklerin dişi 6. aydan itibaren kendini gösterir. Bu dönemle birlikte ilk olarak ön dişler çıkmaya başlar. Bebekte diş çıkarma dönemi de genellikle yorgunluk ve diş çıkarma ateşini beraberinde getirir. Halsiz ve ateşi yüksek bebek de daha az uyuyabilir, daha az beslenebilir ve daha çok ağlayabilir. Diş tamamen çıktığında bu belirtiler ortadan kaybolur, ancak beklenenden daha yüksek ateş görülürse doktora başvurmak gerekir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.